EXPIRÁCIA 12/2024
*PLATÍ DO VYPREDANIA SKLADOVÝCH ZÁSOB
Aníz celý – korenie, ktoré je aromatické a má sladkú korenistú chuť. Používa sa do pečiva, do chleba, pri zaváraní červenej repy, červenej kapusty. Hodí sa aj do ovocného (napr. jablčného) kompótu. Je súčasťou množstva koreniacich zmesí. V indickej a čínskej kuchyni sa často používa do hubových či zeleninových jedál. Vyrábajú sa z neho tiež likéry.
Biele korenie je dozreté čierne korenie zbavené šupky, takže sa obnaží biele jadro. Má jemnejšiu chuť i vôňu a je ideálne na ochutenie ľahkých či talianskych jedál a zálievok. Používa sa predovšetkým do polievok, omáčok, vyprážaných a pečených jedál, nátierok, nakladaných jedál, talianskych jedál, predovšetkým v kombinácií s bielym vínnym octom.
Cesnak mletý – je jedno z najrozšírenejších korení sveta. Používa sa v celej Európe, Ázii a Amerike pre svoju nezameniteľnú arómu. Výborne sa hodí do pomazánok, šalátov, jedál zo zeleniny, strukovín, obiľovín a húb. Dochucujú sa ním oleje aj ocot. Cesnak je významnou liečivou rastlinou.
Horčičné semienko biele celé – korenie, ktoré sa často využíva v kuchyni. Najznámejšie je spracovanie semienok na obľúbenú pikantnú pochutinu horčicu. Ďalej sa využíva na konzerváciu zeleniny (kapusty, červenej repy, paradajok, húb, uhoriek), ale môžeme ich tiež využiť pri príprave dusenej zeleniny, na prípravu dipov či omáčiek.
Kardamón mletý silná aróma, ktorú získava iba vďaka mletiu samotných čiernych zŕn, bez zelených šupiek. Kardamón patrí k najstaršiemu a najcennejšiemu koreniu sveta hneď po šafráne a vanilke. Je vhodný do múčnikov, ovocných pokrmov či šalátov, pečiva, kávových nápojov, čajových zmesí.
Kashmiri je mierne pálivá odroda chilli, ktorá dodáva jedlám sýtu farbu, bez toho by bol pokrm príliš ostrý. Rastlina dorastá do vyšších rozmerov. Do pikantných jedál, gulášov, dusených zeleninových zmesí a ryžových pokrmov.
Kurkuma celá – korenie, ktoré sa odpradávna používa v orientálnej kuchyni pre svoju krásne žltooranžovú farbu a mnoho významných účinkov. Používa sa do ryžových jedál, ale tiež do zeleninových jedál, dresingov, marinád či polievok. V poslednej dobe je však stále viac obľúbená v českej a slovenskej kuchyni. Kurkumu celú je potrebné nastrúhať alebo rozdrviť v mažiari.
Muškátový oriešok celý – korenie, ktoré sa vo veľkom využíva do mäsitých jedál, polievok, plniek, ragú a tiež do pečiva. Pre svoju výraznú vôňu a špecifickú chuť sa používa v malých dávkach.
Muškátový oriešok mletý – korenie, ktoré sa vo veľkom využíva do mäsitých jedál, polievok, plniek, ragú a tiež do pečiva. Pre svoju výraznú vôňu a špecifickú chuť sa používa v malých dávkach.
Škorica celá – korenie z kôry škoricovníka. Používa sa predovšetkým do sladkých jedál, múčnikov, kaší, cukroviniek, ale tiež do nápojov ako je varené víno, punč či do ovocných čajov. Jedná sa o významný antioxidant. Podporuje chuť do jedla a tiež pomáha udržať normálnu hladinu cukru v krvi. Používa sa predovšetkym na ochutenie dezertov, kaší, čajov, ale aj slaných indických špecialít. Nevyhnutná je pri zaváraní ovocia.
Distribútor na Slovensku:
ARUN company s.r.o. Mládeže 361/38,038 21 Mošovce
email: arun@arun.sk; www.arun.sk ,
Infolinka: +421 (0) 948 415 285