EXPIRÁCIA 12/2024
*PLATÍ DO VYPREDANIA SKLADOVÝCH ZÁSOB
BIO Adžvajen celý – rastlina u nás známa ako rasca koptská. Má ostrú, horkú chuť a výraznú arómu. Aj malé množstvo môže v jedle získať chuťovú prevahu. Vôňou a chuťou pripomína tymián s ľahko horkou a ostrou príchuťou. Je klasickým korením arabskej a indickej kuchyne. Patrí do strukovinových pokrmov a do fritovaného pikantného pečiva z vaječného cesta. Adžvajen sa hodí aj ku grilovaným hydinovým pokrmom a k nakladanej zelenine. Býva súčasťou zmesí kari.
BIO Aníz celý 40 g aromaticky vonia a má korenistú sladkastú chuť. Pridáva sa do pečiva, do chleba, pri nakladaní červenej repy, červenej kapusty. Hodí sa aj do ovocného (napr. jablčného) kompótu. Je súčasťou mnohých korenistých zmesí. V indickej a čínskej kuchyni je často používaný v hubových či zeleninových jedlách. Vyrábajú sa z neho tiež likéry.
BIO Horčičné semienka biele - Horčica patrí medzi stáročia používané koreniny. Používajú sa celá semená, mletý prášok, drvené semená, pasta aj olej. Je súčasťou takmer všetkých chuťovo výrazných jedál a je bežne používaným korením v indickej kuchyni. Opražením v oleji získavajú jemnejšiu orieškovú príchuť, a pokiaľ ich pridáte na konci varenia uchovávajú si svoju ostrú chuť príznačnú len pre horčicu. Celé semená sa používajú najmä pri konzervovaní zeleniny (kapusta, červená repa, uhorky) a húb, pri príprave čalamád, na marinovanie, na výrobu majonézy, omáčok a šalátov, Možno ich použiť aj pri príprave základov pokrmov na oleji (pod cestoviny, ryžu).
BIO Chili sa pre svoju veľmi pálivú chuť a výraznú arómu používa do jedál hlavne v indickej, čínskej a juhoamerickej kuchyni. Chilli používame veľmi opatrne do gulášov, kapustových pokrmov, mexických, indických a čínskych jedál, dusených zmesí zeleniny, ryžových pokrmov. V pokrmoch kombinujeme chilli spravidla so sladkou paprikou.
BIO Kalonji je tiež nazývaná černuška, či semená čiernej cibule. Hodí sa do sladkých aj slaných jedál, kde ju môžete pre zjemnenie pokrmu použiť ako náhradu korenia. Využijete ju pri príprave pečiva, strukovín, syrov aj orientálneho kari.
BIO Kari list – je exotické korenie s veľmi lahodnou a delikátnou vôňou a chuťou. Používa sa do zeleninových jedál a omáčok. Rýchlim orestovaním vynikne jeho špecifická vôňa.
BIO Koriander celý – korenie, ktoré sa využíva predovšetkým do zeleninových pokrmov, dusenej zeleniny, polievok aj do sterilizovanej zeleniny. V poslednej dobe sa v mletej podobe využíva aj do sladkých dezertov a koláčov.
BIO Koriander list, známy tiež ako čínsky petržlen, je dnes už celosvetovo pestovaným korením. Listy sa vyznačujú silne aromatickou sladkastou vôňou. Používa sa do dressingov, nátierok, sedvičov, omáčok, dusených pokrmov, indického a thajského karí a restovanej zeleniny. Odporúčame pridávať až na konci tepelnej úprav.
BIO Kurkuma mletá, čiže indický šafrán, bola známa v Európe už od staroveku. Odpradávna sa používa v orientálnej kuchyni pre svoju krásne žltooranžovú farbu napr. do ryže a zeleninových aj strukovinových pokrmov. Najčastejšie sa používa v indickej kuchyni. Ako samostatné korenie sa hodí k darom mora, ryžovým jedlám, ragú, vaječným pokrmom, pikantným horčičným omáčkam, môžeme s ňou zafarbiť napr. maslo, syry, pečivo a likéry. Možno ňou ochutiť rezancové pokrmy, omáčky, zeleninu a majonézy.
BIO Paprika sladká mletá – korenie, ktoré je často využívané vo všetkých kuchyniach celého sveta a je teda veľmi dobre známe a obľúbené aj v slovenskej kuchyni. Používa sa do guľášov, pomazánok, dipov aj grilovaných jedál.
BIO Rasca sú sušené semena rasce lúčnej (Carum carvi). Ide o jedno z najstarších používaných európskych korenín. Jeho používanie je doložené už zo staroveku. Používa sa na okorenenie chleba, zemiakov, zeleniny, omáčok, šalátov a mnoho ďalších jedál.
BIO Rímska rasca celá - korenie je vhodná predovšetkým do zeleninových a strukovinových jedál. Je vyhľadávaná pre svoju originálnu arómu. Dodáva lahodnú chuť tvarohu, jogurtovým nápojom, dressingom, zemiakom, šalátom, slaným pochutinám a pečivu.
BIO Rímska rasca mletá je vhodná predovšetkým do zeleninových a strukovinových jedál. Je vyhľadávaná pre svoju arómu. Dodáva lahodnú chuť tvarohu, jogurtu, zemiakom, šalátom, slaným a pečeným pochutinám.
BIO Senovka grécka mletá má významnú pozíciu predovšetkým v indickej vegetariánskej kuchyni. Používa sa pri príprave polievok, omáčok, všetkých druhov indického karí, nátierok, zeleninových, strukovinových a dusených pokrmov.
Distribútor na Slovensku:
ARUN company s.r.o. Mládeže 361/38,038 21 Mošovce
email: arun@arun.sk; www.arun.sk ,
Infolinka: +421 (0) 948 415 285